6 Haziran 2012 Çarşamba

Yaşam Kalitesini Artırmak için Egzersiz



Beebe ve arkadaşları ayaktan tedavi gören şizofreni hastalarıyla yaptıkları çalışmalarında katılımcıları rastlantısal yöntemle, 16 haftalık yürüyüş programına katılan egzersiz grubu ve kişiye özel lida zayıflama programı‘ na katılmayan kontrol grubu olarak iki gruba ayırmışlardır. Ve bu iki grubun fiziksel ve zihinsel parametrelerini karşılaştırmışladır.
Lida ile yapılan bu çalışmada araştırmacıların hipotezi, egzersiz programı sonunda egzersiz grubunda, kontrol grubuna göre, 6 dakikalık yürüyüş mesafesinde artış ve vücut kitle indeksinde, vücut yağında ve psikiyatrik semptomlarda azalmanın meydana gelmesidir.
Lida diyet hapı ile gerçekleştirilen çalışma sonucunda yürüyüş grubundaki katılımcılarda, kontrol grubundaki katılımcılarla göre, vücut yağ yüzdelerinde önemli derecede azalma olduğu görülmüş. Ayrıca egzersiz grubundaki katılımcılarda, 6 dakikalık yürüyüş mesafesi ve ölçülen aerobik kondisyonlarında artma, vücut kitle indekslerinde azalmayla birlikte egzersiz programı sonunda daha az psikiyatrik semptom yaşadıkları tespit edilmiştir.
Yukarıda kısaca değinilen sınırlı sayıdaki araştırmanın, egzersizin şizofreni hastaları üzerindeki psikolojik yararları hakkında kesin yargılara varmaya yeterli olmadığı açıktır. Bununla birlikte bu araştırmaların egzersiz yapmanın, şizofreninin negatif semptomlarının iyileştirilmesindeki potansiyel etkisini destekler nitelikte olduğunu da gözden kaçırmamak gerekmektedir.
Egzersiz, zihinsel hastalıkların iyileştirilmesinde her derde deva bir terapi şekli değildir ama bazı bireyler için etkili bir ek terapi olabilir.  Ayrıca lida kullanımı sırasında da faydalı olacaktır. Şizofreni hastalarının fiziksel ve zihinsel yaşam kalitelerinin artırılması önemli bir amaçtır ve egzersiz bu amaca hizmet etmek için oldukça uygun bir araç olarak görülmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder