6 Haziran 2012 Çarşamba

Kadınlarda Obezite Oranı Daha Yüksek



Dansçılarla, haltercilerle, yüzücü ve hamilelerle, kürekçilerle ve bisikletçilerle yapılan çalışmalarda egzersiz bağımlısı bireyler tespit edilmiş olmasına rağmen yapılan çalışmalar egzersiz bağımlılığının farklı spor branşlarında görülme sıklığını ortaya koyacak kadar yeterli görülmemektedir.

Egzersiz bağımlılığı ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların bazılarında kadın ve erkekler arasında egzersiz bağımlığında farklılık tespit edilmiş olmakla birlikte bazı araştırmalarda iki cinsiyet arasında bir fark bulunamamıştır. Bununla birlikte yeme bozukluğuna bağlı egzersiz bağımlılığı ile ilgili yapılan bazı çalışmalarda, yeme bozukluğu‘ na bağlı egzersiz bağımlığının sıklıkla kadınlarda görüldüğü gözlemlenmiştir.

“Negatif Bağımlılık Ölçeği” kullandıkları çalışmalarında Hailey ve Bailey (1982) maraton koşucusu kadınlarda, erkelerden daha yüksek egzersiz bağımlılığı puanlan tespit etmişler fakat kadın ve erkeklerin antrenman kapsamında bir farklılık bulamamışlardır.

Negatif Bağımlılık Ölçeği’ ni kullanan diğer araştırmacılar Furst ve Germone (1993) cinsiyetler arasında ve negatif bağımlılık puanlarında hiçbir farklılık bulamamışlardır. Davis (1990) 88 erkek ve 97 kadın üzerinde yaptığı araştırmasında “Egzersize Taahhüt Ölçeği” kullanmış, kadın ve erkeklerin fiziksel aktivite sıklığı arasında anlamlı bir fark bulamamıştır.

Bununla birlikte, Anshel (1990) lida kullanan erkeklerin, lida kapsül kullanan kadınlara göre daha fazla bağımlılık eğilimi sergilediğini ve erkek bağımlıların lida kapsül’ den mahrum kaldıklarında, kadınlara göre daha fazla negatif tepki verdiklerini tespit etmiştir.

Cinsiyet ve lida zayıflama hapı araştırmaları sonucunda egzersiz bağımlığının cinsiyetler arasında farklılık göstermediğinden söz edilebilir ama bu söylemin tam olarak kabul edilebilmesi için cinsiyet ve egzersiz bağımlılığı hakkında daha kesin bilimsel kanıtlara ihtiyaç vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder